Luentosalit Agnes, Richard, Väinö ja Oskar!

Luentosalimme Agnes, Richard, Väinö ja Oskar Eläinlääkäripäivillä 2020.

Eläinlääkäriluennot pidetään alan tunnettujen eläinlääkärien mukaan nimetyssä saleissa kuten viimeksi vuonna 2017. Nämä historiaa tehneet eläinlääkärit ovat Agnes Sjöberg, Richard Hindersson, Väinö Kankaanpää ja Oskar von Hellens.

Agnes Sjöberg (1888–1964) oli Suomen ja Euroopan ensimmäinen laillistettu naiseläinlääkäri, värikäs ja särmikäs edelläkävijä. Hän valmistui eläinlääkäriksi Berliinissä vuonna 1916 ja väitteli tohtoriksi vuonna 1918. Hän työskenteli yksityispraktikkona Pohjanmaalla. Salissa Agnes pidetään avajaiset, pieneläinluennot ja eläinlääkärien keskustelutilaisuus.

Richard Hindersson (1877–1948) oli lääkintähallituksen eläinlääkintälaboratorion ensimmäinen ja pitkäaikaisin johtaja, tiukka ja ahkera tutkija. Hän oli myös opettaja ja hänen aikanaan maastamme hävitettiin nautatuberkuloosi, luomistauti, raivotauti ja räkätauti. Salissa Richard pidetään Tiede & tutkimus -osio, Pellolta pöytään -osio ja Elintarvike ja -ympäristöhygienia -osio.

Väinö Kankaanpää (1879–1963) oli eläinlääketieteen tohtori ja agronomi sekä Helsingin yliopiston kotieläintieteen dosentti ja vuodesta 1940 professori; tyylikäs ja taitava neuvottelija, monipuolinen hallintovirkamies. Hän oli Suomen korkein eläinlääkintävirkamies vuosina 1921-1951 ja hän vaikutti ratkaisevasti maatalousministeriön eläinlääkintäosaston syntyyn (1930). Salissa Väinö pidetään Ajankohtaista-osio ja Hevoset-osio.

Oskar von Hellens (1867–1948) oli maitohygienian ja eläinlääkintölaitoksen kehittäjä, hillitty ja hallittu herrasmies, elintarvikemikrobiologian kehittäjä. Hänen aloitteestaan perustettiin vuonna 1908 nykyisen Ruokaviraston edeltäjä Lääkintöhallituksen eläinlääkintölaboratorio. Salissa Oskar pidetään Päivitystä praktiikkaan -osio ja Tuotantoeläinluennot.

Palaa etusivulle