Pellolta pöytään

Eläinlääkäripäivien Pellolta pöytään

Torstai 17.9.2020
Sali: Richard Hindersson


Aamupäivän puheenjohtaja:
Hygieenikkoeläinlääkäri, tohtorikoulutettava, valvontaeläinlääkäri Mikaela Sauvala, ELTDK, HY ja Pelkosenniemen-Savukoskenkansanterveystyön kuntayhtymä
Iltapäivän puheenjohtaja:
Läänineläinlääkäri Anni Heikkonen, Lounais-Suomen aluehallintovirasto

Pellolta pöytään -osion aamupäivä käsittelee luonnonvaraista riistaa ja riistan lihantarkastusta. Aamun luennot aloittaa maa- ja metsätalousministeriön erityisasiantuntija, ympäristöterveydenhuollon erikoiseläinlääkäri Maaria Hackzell. Hän käsittelee esityksessään keskeisiä ja ajankohtaisia asioita luonnonvaraista riistaa koskevasta lainsäädännöstä. Loppuosan aamupäivästä lounastaukoon asti luennoi hirvieläinsairauksien dosentti Sauli Laaksonen aiheenaan riistan lihantarkastus. Esitys painottuu hirvieläinten lihantarkastukseen, ja lisäksi riistaeläinlajeista mukana ovat lyhyesti myös villisika ja karhu. Vuoden 2019 Eläinlääkäripäivillä Sauli Laaksonen palkittiin Topi Salmi -tutkijapalkinnolla hänen merkittävästä hirvieläinten loisiin, parasitologiaan ja porojen terveydenhuoltoon keskittyvästä tutkimustyöstään. Pellolta pöytään -aamupäivä tarjoaa riista-aiheisen tietopaketin riistan parissa työskenteleville ja kaikille aiheesta kiinnostuneille eläinlääkäreille. 

Iltapäivän osio käsittelee eläinsuojelua sekä siipikarjan hyvinvointia. Luennot aloittaa Etelä-Suomen aluehallintoviraston ylitarkastaja Liisa Norri, joka luennoi hallintomenettelystä eläinsuojelussa esimerkkitapausten voimin. Eläinsuojelun teemaa jatkavat läänineläinlääkärit Anna-Maria Moisander-Jylhä ja Anna Jeshoi Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirastoista. Pitkän linjan läänineläinlääkärit kertovat luennollaan kriittisten eläinsuojelutapausten hoidosta. Tiukan eläinsuojelupaketin jälkeen aihe vaihtuu hieman, ja emeritusprofessori Eero Puolanne Helsingin yliopistosta tulee antamaan meille hyvinvoinnin näkökulman broilereiden liian nopeaan kasvuun. Näkemystä täydentää eläinlääkäri Leena Pohjola HKScanilta luennollaan broilereiden hyvinvoinnista.