Elintarvike- ja ympäristöhygienia

Torstai 9.12.2021
Sali: Väinö Kankaanpää

Aamupäivän puheenjohtaja: Terveysvalvonnan päällikkö Miia Suurkuukka, Keski-Uudenmaan ympäristökeskus
Iltapäivän puheenjohtaja: Ympäristöjohtaja Leena Tuuri, Oulun seudunympäristötoimi

Valvontaa eri kanteilta

Elintarvike-ja ympäristöhygienian osion teemana on ”Valvontaa eri kanteilta”. Päivän aikana käsitellään erilaisia laitosvalvontaan ja yleisemminkin elintarvikevalvontaan liittyviä asioita.

Koronapandemian myötä kiinalaiset villieläintorit ovat tulleet meille uutisten kautta tutuiksi, mutta miltä näyttää kiinalainen elintarvikevalvonta suomalaisen eläinlääkärin silmin? Aamupäivän ohjelmassa on ELL Anna-Stiina Antolan mielenkiintoinen esitys, jossa kuulemme kokemuksia kiinalaisesta elintarvikehygieniasta. Antola työskentelee Kiinassa Suomen suurlähetystössä, missä hänen vastuualueenaan ovat maatalouteen, elintarvikkeisiin ja eläinlääkintään liittyvät asiat.

Päivä alkaa elintarvikepetostutkimuksen tuoreilla tuloksilla. Aamupäivällä kuulemme lisäksi viimeisimmät kuulumiset toimijoiden luotettavuuden arviointiin ja velvoitteidenhoitoselvityksiin liittyvän pilotin tuloksista ja saamme ohjeistusta hallinnollisen seuraamusmaksun käyttämisestä.  

Iltapäivällä keskitymme pienten laitosten valvontaan. Luennoitsijana on italialainen eläinlääkäri Alberto Mancuso, joka on muun muassa toiminut luennoitsijana ja tutorina Euroopan komission BTSF-koulutuksissa. Mancusolla on laajaa kokemusta kansainvälisistä elintarviketurvallisuuteen liittyvistä asiantuntijatehtävistä. Luennot käsittelevät käytännön läheisesti pienten laitosten omavalvontaa ja mikrobikriteeriasetuksen soveltamista. Lisäksi esitellään hyviä valvontakäytäntöjä pienissä liha-, kala- ja maitoalan laitoksissa.

HUOM!
Anna-Stiina Antolan luento näytetään tallenteena Messukeskuksen luentosalissa ja virtuaalialustalla. Luennoitsija on luentonsa ajan paikalla virtuaalialustan chatissa vastaamassa osallistujien kysymyksiin.

Aikataulu

Torstai 9.12.

Koulutus järjestetään yhteistyössä TJS Opintokeskuksen kanssa