Perjantai 24.11.2023
Puheenjohtaja: Terveysvalvonnanpäällikkö, ETM, ELL Miia Suurkuukka, Keski-Uudenmaan ympäristökeskus
Elintarvikkeidenkemiallinen turvallisuus
Elintarvike-ja ympäristöhygienia -osion teemana on elintarvikkeiden kemiallinen turvallisuus. Päivän aluksi Jonna Neffling Tullista ja Suvi Ojanperä Tullilaboratoriosta kertovat Tullin tekemästä elintarvikkeiden maahantuonnin valvonnasta ja avaavat sen kautta tuontielintarvikkeiden riskejä. Tauon jälkeen eritysasiantuntija Kaija-Leena Saraste puhuu eläinlääkejäämien valvonnasta Euroopassa. Lounaan jälkeen keskitymme hetkeksi perfluorattujen alkyyliyhdisteiden eli PFAS-yhdisteiden aiheuttamien riskien tunnistamiseen ja arviointiin. PFAS-yhdisteet ovat pysyviä orgaanisia yhdisteitä, joita käytetään niiden vettä, likaa ja rasvaa hylkivien ominaisuuksiensa vuoksi laajasti teollisissa ja kuluttajalle suunnatuissa tuotteissa, kuten kosmetiikassa, sisustustekstiileissä, teknisissä vaatteissa, paistinpannuissa ja elintarvikepakkausmateriaaleissa. Tutkimusprofessori Johanna Suomi kertoo PFAS-yhdisteiden esiintymisestä elintarvikkeissa ja niidenriskinarvioinnista ja Nora Mäntysaari puhuu PFAS-yhdisteiden päätymisestä elintarvikeketjuun. Päivän lopuksi Mika Varjonen kertoo elintarvikkeita ja rehuja koskevan nopean hälytysjärjestelmän RASFF:n ilmoituksista niin Suomessa kuin Euroopassa. Järjestelmän avulla jäsenvaltioita tiedotetaan elintarvikkeista tai rehuista ihmisen terveydelle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vaaroista.
Toimin tuoteturvallisuuspäällikkönä Tullin valvontaosastolla. Olen koulutukseltani elintarviketieteiden maisteri Helsingin yliopistosta. Tullin palveluksessa olen ollut kesästä 2000 lähtien, vuodesta 2015 alkaen olen toiminut nykyisessä tehtävässä. Oma ryhmäni, tuoteturvallisuusyksikkö, antaa vuosittain tuontielintarvikkeiden valvontasuunnitelman, jota koko Tulli toteuttaa. Kun valvontasuunnitelman mukaiset näytteet on tutkittu Tullilaboratoriossa, arvioimme jokaisen tuotteen vielä erikseen ja annamme tarvittaessa maahantuonnin kieltävän hallintopäätöksen. Seuraan mielenkiinnolla elintarvikealaa, sen uusia innovaatioita ja myös uhkakuvia.
FT Suvi Ojanperä on toiminut Tullilaboratoriossa Elintarvikkeiden kemialliset tutkimukset –jaoston päällikkönä vuodesta 2016 alkaen. Hän on työskennellyt elintarvikkeiden torjunta-aineiden ja vierasaineiden valvonta-analytiikan parissa yli kymmenen vuoden ajan. Ojanperä on valmistunut Helsingin yliopistosta filosofian maisteriksi analyyttisesta kemiasta vuonna 2004 sekä filosofian tohtoriksi oikeuskemiasta vuonna 2009.
Olen valmistunut Helsingin yliopistosta sekä proviisoriksi että ravitsemustieteilijäksi ja olen täydentänyt opintojani vielä toksikologian jatko-opinnoilla Kuopiossa. Olen toiminut elintarvikevalvonnassa ja erityisesti eläinlääkejäämien parissa pitkään ja tähän mahtuu niin lääkejäämiin liittyviä turvallisuusarvioita kuin jäämätutkimuksia. Lisäksi olen vastannut pitkään mm. eläimistä saatavien elintarvikkeiden vierasainevalvonnasta eli käytännössä eläinlääkejäämiin ja kiellettyihin aineisiin liittyvästä viranomaisvalvonnasta. Päädyin aikoinani opintojeni vuoksi Valtion eläinlääketieteelliseen laitokseen ja olen edelleen samalla tiellä. Organisaatiot ovat muuttuneet matkan varrella useampaan kertaan samoin kuin tittelini ja tällä hetkellä toimin erityisasiantuntijana Ruokaviraston Elintarviketurvallisuusosastolla ja tarkemmin Kemiallisen elintarviketurvallisuuden yksikössä.
Johanna Suomi toimii tutkimusprofessorina Riskinarvioinnin yksikössä Ruokavirastossa. Hänen työnsä keskittyy ruoassa tai sen raaka-aineissa esiintyvien kemiallisten tekijöiden, kuten erilaisten vierasaineiden ja elintarvikeparanteiden, riskinarviointiin. Johanna väitteli analyyttisesta kemiasta Helsingin yliopistossa ja hänellä on dosentuuri farmakognosian alalta. Vuonna 2011 hän aloitti työskentelynsä elintarvikkeiden kemiallisten riskien parissa silloisessa Evirassa ja on edelleen uppoutuneena tähän jännittävään työsarkaan, vaikka viraston nimi on välillä muuttunut.
Ruokaviraston erityisasiantuntijana työskentelen varmistaakseni osaltani elintarvikeketjun turvallisuuden. Teen laitostarkastuksia rehualan yrityksiin. Tarkastuksilla arvioin sitä, kuinka hyvin yritykset täyttävät lainsäädännön vaatimukset. Rehuala on hyvin laaja ja saatankin löytää itseni rehutehtaasta, lemmikkieläinruokatehtaasta, elintarvikeyrityksestä, kaivoksesta tai satamasta. Vapaa-ajallani olen intohimoinen mehiläistarhaaja ja pölyttäjien puolestapuhuja.
Erityisasiantuntija Mika Varjonen on työskennellyt Elintarviketurvallisuusvirastossa ja Ruokavirastossa yhteensä 17 vuotta. Vuodesta 2012 alkaen hän on vastannut elintarvikkeiden takaisinvetojen valvonnan ohjauksesta sekä Ruokavirastossa takaisinvetotehtävien koordinoinnista. Vuonna 2015 tehtäviin liitettiin mukaan RASFF- ja AAC-AA -järjestelmien tuottamien tehtävien toteuttaminen ja koordinointi.