Piirroskuva erilaisista eläimistä.

Päivitystä praktiikkaan

Keskiviikko 22.11.2023

Puheenjohtaja: ELL Miika Kilpeläinen, Oulun kaupunki

Tarttuvientautien hallinta

Eksoottiset tuotantoeläimet

Päivitystä praktiikkaan on praktiikkaa tekevälle eläinlääkärille tarkoitettu, käytännönläheinen osio. Aamupäivän ohjelmassa käsitellään tarttuvien tautienennaltaehkäisyä ja hallintaa. Puheenvuorojen aiheina ovat salmonellasaneerausohjeistus eläinlääkäreille, talleille annettavat ohjeet tartuntatautitapauksissa sekä eläinten ja eläintilojen desinfektiossa käytettävät aineet. Iltapäivän ohjelmassa jatketaan viimevuotisen aiheen, eksoottisemmat eläinlajit, käsittelyä tuotantoeläinnäkökulmasta. Puheenvuoroissa käydään lävitse lihakanituotantoa sekä ankkoja, hanhia ja viiriäisiä munantuottajina.

Aikataulu

08:45

Salmonellasaneerausohjeistus eläinlääkäreille

Olli Ruoho

Asiantuntijaeläinlääkäri, DipECBHM; Eläinten terveys ETT ry

ELL v. 1984, Eläinlääketieteellinen korkeakoulu, Helsinki. Kunnaneläinlääkäri Karijoki vv. 1985 – 2000. Asiantuntijaeläinlääkäri Eläinten terveys ETT ry v. 2000 alkaen. Tuotantoeläinten erikoiseläinlääkäri v. 1995. Tarttuvien eläintautien erikoiseläinlääkäri v. 2002. Dipl. ECBHM (European College of Bovine Health Management) v. 2007. Nykyisenä toimenkuvana tautisaneerauskonsultointi ja tuotantoeläinten terveydenhuolto. Ohjeistanut ja konsultoinut vuosien mittaan runsaat 300 nauta-, sika- ja siipikarjatilojen salmonellasaneerausta Suomessa, broilerituotantoketjun osalta konsultaatiota myös Ruotsissa ja Tanskassa.

09:00

Tarttuva tauti tallilla, mitä tehdä ja ohjeistaa?

Kati Niinistö

Sairaalaeläinlääkäri, ELT, DipECEIM; Yliopistollinen Eläinsairaala

Kati Niinistö on valmistunut eläinlääkäriksi Helsingin yliopistosta 2000 ja aloittanut työskentelyn Yliopistollisessa Hevossairaalassa samana vuonna. Hän on suorittanut kotimaisen hevossairauksien erikoistumisen 2006 ja eurooppalaisen hevosten sisätautien (ECEIM) erikoistumisen Helsingin yliopistossa ja Hyvinkään Hevossairaalassa suorittaen diplomaattitutkinnon loppuun 2012. Kati väitteli tohtoriksi 2020 hevosten hiekkakertymistä. Yliopistollisen Hevossairaalan lisäksi Kati on työskennellyt Hyvinkään Hevossairalaassa 2007-2008. Sisätautilääkärin potilasmateriaali on laaja, mutta suosikkeja ja yleisimpiä sairaalassa ovat ruoansulatuskanavaongelmaiset hevoset sekä keväisin pikkuvarsat. Kliinisen potilastyön lisäksi hän työskentelee FEI:n alaisissa kilpailuissa eläinlääkärinä. Paljon matkustavien hevosten kanssa työskennellessä tarttuvien tautien hallinta korostuu vuosi vuodelta enemmän. Perheeseen kuuluu kaksi teiniä ja koira, hevoset kuuluvat vapaa-aikaan enää tuntiratsastajan tasolla.

09:45

Eläinten ja eläintilojen desinfektiossa käytettävät aineet

Hannu Mattila

Ylitarkastaja; Turvallisuus- ja kemikaalivirasto

Hannu Mattila on filosofian maisteri, joka työskentelee ylitarkastajana Turvallisuus- ja kemikaaliviraston kemikaaliyksikön biosidiryhmässä. Hänen tehtäviinsä kuuluu EU:n biosidiasetusta koskeva neuvonta yrityksille ja muille tahoille sekä biosidisäädöksien seuranta ja niistä viestiminen.

10:15

Näyttely

näyttely_PP_1

10:45

Tuotantokanin hyvinvoinnin edellytykset Suomessa

Marianna Norring

Tutkimuskoordinaattori; ELTDK, Helsingin yliopisto

Evamaria Kokko

Evamaria Kokko

Marianna Norring on eläinten käyttäytymistieteen ja hyvinvoinnin dosentti Helsingin yliopiston eläinlääketieteellisestä tiedekunnasta. Pohjakoulutukseltaan hän on nautojen käyttäytymisestä väitellyt biologi. Hän on toiminut eläinkokeiden vaihtoehtojen tutkimusta tukevassa Juliana von Wendtin säätiössä. Tällä hetkellä hän työskentelee eläinsuojeluasiamiehen asiantuntijana.

Evamaria Kokko on keväällä 2023 Helsingistä valmistunut eläinlääketieteen lisensiaatti. Lopputyönsä hän teki kotimaisten tuotantokanien pito-olosuhteita ja hyvinvointia selvittävässä hankkeessa. Hän on työskennellyt kunnaneläinlääkärin sijaisuuksissa Vieremällä, Kiuruvedellä, Kuusamossa ja Ivalossa.

11:30

Ankat, hanhet ja viiriäiset munantuottajina ja munien suoramyynti

Eija Kaukonen

ELT, yliopistonlehtori; ELTDK, Helsingin yliopisto

Eija Kaukonen työskentelee yliopistonlehtorina eläinlääketieteellisessä tiedekunnassa, toinen jalka kliinisen tuotantoeläinlääketieteen osastolla ja toinen elintarvikehygienian ja ympäristöterveyden osastolla. Hänen työnsä keskittyy siipikarjan sairauksien, terveydenhuollon ja elintarvikehygienian opetukseen ja tutkimukseen. Siipikarjakärpänen puraisi Eijaa jo 1990 luvulla ja siipikarjaeläinlääkäriuraa on kertynyt yli 20 vuoden edestä. Siipikarjaeläinlääketiede kiinnostaa Eijaa laajasti koko pellolta pöytään akselilla, erityisinä kiinnostuksen kohteita ovat hyvinvointi ja terveydenhuolto. Vapaa-aika kuluu erilaisten käsityöharrastusten ja luonnon ihailun parissa.

12:15

Lounas

lounas_PP

Aikataulu

Keskiviikko 2.11.

Koulutus järjestetään yhteistyössä TJS Opintokeskuksen kanssa