Tuotantoeläimet

päivät Ajankohtaista
päivät Ajankohtaista

Torstai 17.9.2020, Naudat
Perjantai 18.9.2020, Naudat ja siat

Torstain puheenjohtaja:
Terveydenhuolto- ja alkionsiirtoeläinlääkäri Iris Kaimio, Emovet Oy
Perjantai aamupäivän puheenjohtaja:
Kunnaneläinlääkäri Marita Saarikivi, Keski-Savon ympäristötoimi
Perjantai iltapäivän puheenjohtaja:
Asiantuntijaeläinlääkäri, tuotantoeläintenterveyden- ja sairaanhoidon erikoiseläinlääkäri Sanna Nikunen, MSD AnimalHealth Oy

Nautaosuus aloitetaan torstaina yleisteeman mukaisesti genetiikalla. FT Heli Venhoranta perehdyttää meidät genetiikkaan ja nautojen perinnöllisiin sairauksiin. Heli kertoo etenkin kotimaisessa nautapopulaatiossa havaituista perinnöllisistä ongelmista. Lisäksi saamme kuulla tutkimusprofessori Esa Mäntysaaren ajatuksia nautojen terveysjalostuksesta ja genomitestauksesta.

Torstain iltapäivän ohjelma koostuu "sillisaalatista praktikolle" teemalla silmiä, raajoja ja magnesiumia kunnaneläinlääkäri Riikka Lasosen, sairaalaeläinlääkäri Elina Tukian ja kliinisen opettajan Helena Rautalan luennoimana.

Viime vuonna todettiin Suomen nautatiloilla ennätysmäärä uusia salmonellatartuntoja. Tule paikalle perjantaina aamupäivällä niin kuulet, mitä tuotantoeläinpraktikon tulisi tietää salmonellatartunnoista. Osastonjohtaja Terhi Laaksonen kertoo meille nautojen salmonellavalvonnasta, Eläinten Terveys ETT ry:n Hertta Pirkkalainen ja Olli Ruoho valottavat salmonellatartuntojen taustoja ja kertovat saneerauksista. Session lopuksi kollega Paula Aro kertoo meille omakohtaisia saneerauskokemuksiaan – sekä tilallisen että terveydenhuoltoeläinlääkärin näkökulmasta. Tervetuloa mukaan nautaosioon!

Sikaosuuden vuoro on perjantaina iltapäivällä. Osion aiheena on hedelmällisyys alkaen vieroituksen jälkeisestä kiimasta, tiineyden tunnistamisen kautta syntyvien porsaiden syntymäpainon ja pahnueiden yhdenmukaisuuden parantamiseen. Puhujina ovat Suomessa opettavat ja tutkivat ELT Stefan Björkman ja tohtorikoulutettava, MSc Taehee Han.

Torstai

Perjantai/Friday